Week 11 Grave – Zuidland 29/7 – 2/8

Zaterdag stond er een harde wind, dus zijn wij blijven liggen. Ik heb de handdoeken en lakens gewassen. ’s Middags hebben wij een wandeling gemaakt van 2 ½ uur. De wandeling ging richting Escharen, ook deze wandeling was weer erg afwisselend.

De Maasbrug, Grave

Zondagmorgen zijn wij naar AH gegaan om boodschappen te halen en een taartje gekocht omdat Ma jarig is. Zo vieren wij de verjaardagen tijdens onze reis mee. ’s Middags een wandeling gemaakt ‘Genieten van water’ (water-weetjes-wandeling-grave). Wij zijn naar de Maasbrug en de sluis Grave (1929) en stuw (1929) gegaan. Wij zijn onder de Maasbrug doorgelopen richting Gemaal van Sasse. Vandaag hadden wij geluk want het Gemaal van Sasse (1929) was open om te bezichtigen. Dit is het eerste elektrische gemaal van Nederland. Het riviertje De Raam mondt uit in de Maas bij het gemaal. Wij zijn natuurlijk het gemaal gaan bezichtigen. Daarna zijn wij naar een van de twee rivierkazematten gegaan. Ook deze was vandaag open. Er is het Graafs Kazemetten Museum in gevestigd en voor € 1,- p.p. konden wij deze bezichtigen. Eerst kregen wij een uitleg van wat er allemaal was gebeurd tijdens de oorlog. Ook werd er verteld over 17 september 1944 toen Grave werd bevrijd door luitenant John S. Thompson, waar de Maasbrug tegenwoordig naar is vernoemd. Daarna zijn wij nog over de brug gewandeld naar Nederasselt. Toen wij weer aan boord waren ging het regenen.

Maandag om 08.51 uur weer verder. Wij hebben vandaag de laatste sluizen van deze reis gehad. Wij waren om 9.00 uur bij de sluis Grave en om 9.20 uur konden wij invaren en om 9.37 uur gingen wij de sluis weer uit. Bij sluis Lith waren wij om 11.55 uur en om 12.09 uur gingen wij de sluis weer uit. Om 13.21 uur zijn wij gemeerd in box D63 van de Marina Kerkdriel. Ik had de havenmeester gebeld en wij kregen deze box aangewezen. Wij zijn daarna Kerkdriel gaan verkennen.

Geertruidenberg: En we hebben een woonboot…..

Dinsdag om 09.14 uur losgegooid. Vandaag hebben wij voor ons doen een langere trip gemaakt want aan het einde van de week vanaf donderdag wordt het slechter weer, harde wind en regen. Om 13.06 uur zijn wij gemeerd in box F4 van de WV Geertruidenberg. Wij zijn havengeld gaan betalen en daarna hebben wij een wandeling gemaakt door Geertruidenberg. Het is hier altijd heerlijk om te liggen.

Woensdag de laatste etappe. Wij vertrokken om 9.04 uur, om 10.40 uur waren wij bij de Dordse Kil. Even goed opletten bij het oversteken. Om 12.09 uur waren wij bij de Haringvlietbrug en om 14.15 uur zijn wij gemeerd op onze eigen plek in de jachthaven. Wij zijn nog heerlijk aan boord gebleven. De volgende dag zijn wij gaan pakken en naar huis gegaan. De regen en harde wind zijn echt gekomen. Wij waren blij dat wij weer terug waren en niet nog een paar dagen verwaaid ergens moesten blijven liggen.